tisdag 10 maj 2011

Våren i Champagne: The Champagne way of life

Lovade ju att skriva om vår utflykt. Men det får bli en länk istället..

Våren i Champagne: The Champagne way of life: "I går turistade vi alltså i våra egna hemtrakter. Troyes ligger i området Champagne och självklart stod champagneprovning på schemat för går..."

fredag 29 april 2011

Musik inför helgen

Igår var jag på en jättetrevlig dagsutflykt med några vänner. Jag hinner tyvärr inte skriva om det idag. Men det kommer ett inlägg under helgen.

Ikväll ska jag på fest. Äter gaspacho till middag och lyssnar på musik. Jag hittade den bortglömda ingrediensen! Mina gaspachos har inte smakat riktigt hundra under våren.. det var någonting som fattades. Rödvinsvinäger!! Så när ni gör gaspacho på färska grönsaker och gammalt bröd.. prova slå i lite rödvinsvinäger, det lyfter soppan till nya höjder!

Här är lite musik inför helgen.





onsdag 27 april 2011

Loopande persikor

Idag har jag varit på jättebra humör! Vaknade av min egen kroppsklocka, lunchade gröt och en överlägsen smoothie på kokosvatten, bananer och spenat. Sen satte jag mig och jobbade lite på min och Louise's uppgift. Gick rätt segt, men jag hade kul. Satt och gnolade på en låt mest hela tiden. Drömde mig tillbaka till 1995 när jag satt med en bandare och spelade in de bästa sommartoppslåtarna. Om och om igen har jag gnolat, visslat och sjungit: "movin' to the country, gonna eat me a lot of peaches". Jag tror att jag vill bo någonstans där det är varmt, vet inte riktigt var men det måste växa massa frukt där.



Igår började jag läsa en ny bok. Heinrich Harrer's Sju år i Tibet. Efter all läsning om människan som en separat metafysisk enhet utanför naturen (universum), kändes det lockande att läsa en bok med buddhistiska undertoner. Eller jag vet inte om det bara är undertoner, inledningsvis har boken mest liknat en reseskildring. Jag gillar buddhismens förenande budskap, så jag hoppas att dalai laman har stort inflytande över handlingen.

Orkade inte laga en stor smarrig middag ikväll, så det fick bli beans on toast med bbq-sås, en smarrig sallad (sallad, paprika, vårlök, oliver, tomat, gurka och avokado) och klementiner till efterrätt! Till detta avsmakades ett glas bordeaux.

Imorgon ska jag på en liten exkursion. Min klasskarmat Arthur ska ta med mig, Louise och Estelle till en av hans släktingars vingård! Vi ska mötas vid 10 tiden utanför skolan. Det kommer bli supertrevligt tror jag! Hoppas bara att det inte regnar!

tisdag 26 april 2011

Grönt Te och Mangos

Varit ledig ett tag. Har inte gjort mycket alls. Det har varit underbart. Läst en hel del artiklar om kvalitativa forskningsmetoder. Inte skrivit något alls på min och Louise's mémoire uppsats. Men jag har planerat hela metod delen i mitt huvud. Under slutet på förra veckan skrev jag färdigt tre grupparbeten. Sen blev jag lite sjuk. Hosta och lätt feber. Tog några dagar av, och läste Terence McKenna's True Hallucinations - Being an Account of the Author's Exraordinary Adventures in the Devil's Paradise. Den snubben har en mycket intressant världsuppfattning. Han skriver väldigt väldigt akademiskt och avancerat. Det tar ett tag att komma in i lingot. Men det är underhållande. Han kontemplerar väldigt abstrakta verkligheter från ett naturvetenskapligt perspektiv. Många av de tankegångar han följer upp på, är väldigt filosofiskt förankrade. Jag fann hans skepticism väldigt underhållande, men samtidigt mycket mer selektiv än min egen. Trots alla hans eskapader rörande alternativa dimensioner och verkligheter verkar han tro att omvärlden är "verkligare" än vår tolkning av den. Vi har alla vår egen väg att vandra mot upplystheten. Jag förstår inte hans argument om att allt vi upplever är falskt, men att i denna falskhet eller dröm så springer massa enskilda och självstyrande verkliga individer runt. Hur kan verkligheten både vara falsk och verklig. Måste fundera mer på detta, kan vara något viktigt jag missförstått. Jag vill bifoga två citat:

"The continuum seemed to be shredding and ripping itself to pieces before his eyes, time and space swirling the artifacts of twenty-thousand years of human striving into a vortex of apocalyptic contradictions. In that state of fear and exultation, at the depth of the revelation of humanity's destiny among the stars, Dennis returned to our camp and noiselessly returned to his hammock, or awakened there from a dream of the same thing."

"Our self discoveries make us each a microcosm of the larger pattern of history. The inertia of introspection leads toward recollection, for only through memory is the past recaptured and understood. In the fact of experiencing and making the present, we are all actors."

Efter att jag läst ut boken så tänkte jag på Mark Twain's nihilistiska texter. Det jag vet om dessa texter är att de i stort sett representerar den raka motsatsen till McKenna's "spelplan" av ett oändligt antal individer i en obeskrivbar verklighet (vill nämna att stora delar av McKenna's texter försöker rationalisera utomjordingars existens och deras inblanding i mänskliga livsöden). Letade reda på min "att läsa lista" och skrev in Mark Twain's The Mysterious Stranger. Hittade ett utdrag på internet från kapitel 11 i den ofärdiga versionen av texten. Verkar mycket spännande:

"It is true, that which I have revealed to you; there is no God, no universe, no human race, no earthly life, no heaven, no hell. It is all a dream--a grotesque and foolish dream. Nothing exists but you. And you are but a thought--a vagrant thought, a useless thought, a homeless thought, wandering forlorn among the empty eternities!"

Jag har aldrig riktigt förstått nihilism. Om jag inte är riktigt arg, det vill säga. Men säga vad man vill om den, så är den i alla fall helt logisk i sitt resonemang. Jag kan läsa nihilistiska texter och kontemplera deras innehåll. Ofta samtycker jag med deras slutsatser, men kan aldrig riktigt greppa tanken om varför bristen på objektiv mening lämnar allt meningslöst. Det hela verkar ju vara något av ett cirkelargument som kretsar kring objektivitet. Kanske farbror Twain kan kasta ett poetiskt ljus över mina bryderier.

Idag känner jag mig väldigt nöjd och belåten. Var och handlade på ekobutiken tidigare idag. De hade fått in färska stora franska mangos. Efter dagens andra halvtimmes meditation käkade jag mango och drack grönt te. Det var en helt fantastiskt smak kombination. Jag kände mig manad att äta en till mango, så det gjorde jag. Nu är jag alldeles full av socker och mango energi, blandat med närapå en liter starkt grönt te. Funderade på att skriva en kort novell som utspelar sig på ett rymdskepp! Men insåg att jag säkerligen skulle ägna ett flertal dagar åt detta. Istället ska jag börja skriva på mémoir uppsatsen. Vill ju inte att Louise ska tro att jag bara latat mig. hahaha


onsdag 20 april 2011

Onsdagsmat

Igår tänkte jag skriva ett inlägg hur svårt det är att laga mat när idéerna tryter. Jag åt bara mackor, frukt, chips och yerba mate. Saknade enkelheten med att vara vegan i Sverige. Bara att gå in på affären och köpa färdigmat och smarriga halvfabrikat. Här i Frankrike råder andra spelregler.

Men hör och häpna, när jag vaknade i morse var jag full av inspiration. Till frukost lagade jag risgrynsgröt på sojamjölk, enligt min käre mors recept.

Till lunch åt jag en bönsallad på rester i kylskåpet. Ingen vits att skriva ner receptet, det var allt möjligt i den. Allt från kiwi och havregryn till de sista grönsakerna, oliverna och en ensam soltorkad tomat. Men det blev rätt gott. Left over lunch.

I eftermiddag har jag suttit och jobbat på ett antal skol projekt och laddat inspiration inför middagen. Två av fyra arbeten klara och detta kom jag på till middag!

Fredric's Kinesiska förkylningsmat:

Värmande Wok:
- 1 Zuchini
- 1 dl Sesamfrön
- 1 Gul lök

- ½ Blomkålshuvud
- ½ Broccolihuvud
- 6 Champinjoner
-
½ Salladskål
- 7 klyftor Vitlök
- 50 gram hård tofu
- 1 Grön paprika
- Sambal Oelek
- 4 cm Ingefära (finhackad)
- lite socker el. agave nektar
- 1 dl Sojasås
- 1 dl Ris-vatten (fullt av stärkelse)
- 4 till 6 portioner ris

Svalkande Sallad:
- 1 knippe risnudlar (har ingen aning om hur mycket det är, kanske som ett vanligt nudelpaket)
- 1 Gurka
- Olja
-
½ dl Vinäger (ta mer om ni har risvinäger, jag har bara vanlig här i FRA)
-
½ dl Sojasås
- Sambal Oelek
- 2 Vårlökar

Koka ris. Hacka alla grönsakerna som ska i woken. Värm olja, kasta i sesamfröna. Fräs sedan grönsakerna och de andra ingredienserna, tillägg salladskålen sist, när de andra grönsakerna börjat "svettas". Tillsätt Sambal, sojasås och risvatten. Låt koka upp. Börja med salladen.

Värm vatten och mjuka upp risnudlarna (micro fungerar bra). Spöa gurkan med en gryta eller hammare, hacka den sedan grovt. Hacka även vårlökarna och lägg alla salladsgrönsaker i en stor skål. Slå olja, vinäger, soja och sambal i en liten gryta och stek på hög värme. Dränera nudlarna i ett durkslag och blanda i salladsskålen. Slå över vinäger mixen och blanda väl. Smaka av med peppar.

Glöm inte bort woken. Smaka av med lite socker. Servera över en matskål med ris.

Drick en kopp yerba mate medan du äter din smarriga kreation. Denna middag är full av nyttigheter. Jag har varit lite förkyld så all vitlök, chili och ingefära gör underverk. Bon appétit!

fredag 15 april 2011

Möt dem bara rakt på

Idag skapade ödet en chans att möta mina mentala motståndare rakt på. Klassen delades in i 3 stora grupper, därefter genomfördes ett grupparbete som skulle redovisas av fyra representanter från varje grupp. Jag visste att jag skulle se till att jag gjorde en av presentationerna, visa mina tanke-demoner att det krävs mer än lite motgångar för att knäcka mig. Som sojagrädde på moset så satt en finska och en norska bakom mig under föreläsningen. De satt och lekte med mitt hår. Gjorde en fläta på mig. Min första tanke var att ta bort den innan redovisningen, men sen tänkte jag att det kan vara ett bra sätt att oskadliggöra genus kommentarerna från tidigare i veckan. Så den fick gott vara kvar! Redovisningen gick bra. Louise hade såklart även hon tagit på sig att göra en av delarna, hon redovisade superbt som vanligt. Jag skulle agera manager för hela vårt utvecklingsprojekt, så jag hade egentligen inte så mycket att säga.. Men jag gjorde mitt bästa och hittade t.o.m. på en slogan som slutkläm. Jag lät bara universum flöda igenom mig, obrydd, orädd och helt fokuserad. Gjorde en introduktion, presenterade mina medarbetare, förklarade konceptet och levererade en sammanfattning av våra idéer. Vi hade glömt att analysera en aspekt av arbetet. Detta löste jag genom att prata runt, om hur vi hade räknat med att den delen var uppenbar p.g.a. våra infallsvinklar.

Så där ja.. då hade jag rättfärdigat för mig själv att jag inte är värdelös, att jag kan skämta om mig själv och att jag är så säker i mitt skinn att utomstående kritik bara påverkar mig om jag tillåter det.

Ikväll har vi i klassen samlats på en krog för att fira min och Delfine's födelsedag. Hon fyller också år i morgon! Det var trevligt, åt en sallad och drack en öl.

Nu är jag hemma för att duscha, sen blir det utgång på Dixi. Det är en bra drum 'n' base DJ där ikväll. Ser verkligen fram emot att höra bra musik på krogen.. vanliga krogar här spelar alltid samma vanliga pop-dängor med lite tillagd bas, precis som hemma i Ume. Vissa tycker säkert att det är bra.. men jag vill ha nåt mer originellt!



torsdag 14 april 2011

Bermuda triangel

Torsdagen leder mot sitt slut. Idag har det varit en lugn och skön dag. Fick sova ut lite. Efter den sista zombie lektionen igår så firade klassen en killes födelsedag. Vi överraskade honom i hemmet, sjöng på franska, gav lite paket och drack en öl eller två. Därefter körde en bil karavan genom Troyes för att slutligen hamna på en lite finare pizzeria i stadens ytterkant. Där åt vi gott, skrattade och hade det trevligt.

Efter pizzerian närmade sig midnattstimmen. Många åkte hem och sov. Detta var smart. Några andra gick på fest, och sen på klubb. Kl 02.30 klev en sliten herre in i lägenheten för att äntligen äntligen sova. Anledningen att detta inte var första prioritering var att lite ånga behövde släppas ut!

Jag har tidigare i denna blogg argumenterat för det problematiska med att hämta bekräftelse utifrån. Detta försöker jag komma ihåg, men då och då sipprar det igenom små små saker som endast får betydelse p.g.a. deras kvantitativa karaktär. Under zombie veckan var det fyra små saker som tillsammans tydligen fick mig att tänka negativa självkritiska tankar. Jag hinner ofta inte med när sådana negativa virvelvindar motverkar timtals av meditation. På nåt sätt tycker jag fortfarande att omvärldens respons representerar, ja nästan reflekterar min essens. Jag vet såklart att detta är felaktigt, i alla fall till stor del. Men det kanske var de långa dagarna och lite sömn som fick mig ur balans.

Det som sänkte min moral var att jag vid två tillfällen jämfördes med en kändis, först med Paris Hilton, sedan med Shakira! Denna första och andra incidens tyckte jag var sanslöst roliga för stunden. Den tredje lilla saken som hände var att jag misslyckades med min redovisning på den sista dagen. Hamnade i nåt sorts regressionsstadie där jag tappade tråden och bara kände för att "krama" mig själv. Som tur var gjorde jag inte detta! Istället slog jag mig själv på benet med handen under redovisningens gång. Helt omedvetet, troligtvis för att peppa eller uppmuntra mig själv. Av alla 54 elever gjorde jag den sämsta redovisningen. Efter presentationen gav föreläsaren kritik till mig där han visade hur jag presenterat. Att jag varit ofokuserad, haft fel attityd och hur jag hållit på med min arm. Retrospektivt förstår jag såklart att det var konstruktiv kritik, men så uppfattade jag det inte för stunden då han inte gav någon kritik alls till någon annan elev. Den fjärde lilla saken som hände var att min grupp bestämde mötes tid på fredag innan jag hunnit gå till dem efter lektionens slut.

Detta var allt! Folk tyckte att jag har långt hår, jag misslyckades med en redovisning och fick inte vara med och bestämma mötestid. Jag skrattar lite för mig själv nu när jag skriver detta. Men i onsdags så fick detta mig att tappa en hel del självförtroende. Men jag tog den känslan, komprimerade den till en boll, hettade upp bollen med några öl och släppte ut allt i form av ånga!

Min plan för framtiden är att konstruera någon sorts bermuda triangel där jag enkelt kan låta skepp lastade med negativa tankar sjunka till havets botten för att aldrig mer återfinnas. Snabbt, enkelt och smidigt vill jag bryta detta negativa tankemönster. Medan jag arbetar på bermuda projektet ska jag ägna tid åt att läsa om presentationstekniker och NLP knep för att bli en bättre talare som inte rubbas av löjliga motgångar.

tisdag 12 april 2011

Zombies

Denna vecka genomlider vi tre zombielånga dagar av skola. Igår började vi lugnt, med heldagsföreläsning från 09.45 till 19.00. När jag kom hem var jag så trött att jag inte fick nåt vettigt gjort. Så då började skol projekten staplas på hög. Jag var tvungen att tvätta kläder, så jag gick till två vänner och slängde i en maskin. Sen var klockan 20.00 och jag började på middagen. Kokade kronärtskockor. Till det serverades en sallad med massa rädisor och spenat. Istället för att dippa kock-bladen i smör, så förberedda jag en senapsvinägrett. Skulle just sätta mig att äta, när det var dags att springa och hämta tvätten, klockan var 21.30.

Hängde tvätt.

Middagen blev jättegod. Men man blir lite less på kronärtskocka när man ätit en par tre stycken. Blev jättetrött efter maten. Lyssnade på lite Porcupine Tree. Vips så var klockan 00.30, utan att jag hunnit jobba nåt med något. Diskade inte ens. Ställde mig för att laga mat inför tisdagen. Men gav snabbt upp det projektet.



Vaknade 07.00, åt lite gröt och gick på skolan. Idag tisdag gick vi skola från 08.00 - 19.00. Dessa dagar är som långa varma påtvingade seminarier där humöret, blodsockret och tröttheten snirklar sig runt varandra i ett virrvarr av koncentration och apati.

Men jag ska inte bara klaga. Föreläsaren är faktiskt väldigt bra. Det är intressant och nytt.. men väldigt svårt att hålla fokuset under en så lång tid.

Fick igen betyget från tentan förra fredagen! Jävla Frampton!! Fick inget A.. det blev ett B istället. Men det får duga, måste helt enkelt inse att jag inte både kan skriva bra och tänka på allt möjligt annat samtidigt. Dessutom är hela "affärsskole-approachen" väldigt ny för mig, och jag är inte helt säker på att detta är något jag verkligen vill vara bra på.. tänkte jag direkt efteråt. Därefter log jag åt min egen förmåga att skylla ifrån mig.

Imorgon har vi ytterligare en 08-19 dag. Jag lagar grönsakscurry till middag och matlåda. Två dagar i rad har jag ätit den äckliga skolmaten. Men imorgon blir det riktig mat!

Grönsakscurry med ris:

½ Blomkålshuvud
½ Broccolihuvud
4 Schalottenlökar
1 Morot
1 Röd Paprika
7 Champinjoner
3 Vitlöksklyftor
3 dl Kokos mjölk
Ris

Kryddor
-
4 teskedar Sambal
- Spiskummin
- Kardemumma
- Kanel
- Gurkmeja
- Dijon
- 2 cm hackad Ingefära
- Svartpeppar

Koka massa ris. Blanda alla kryddor i en skål och slå på lite lite olja. Blanda väl. Hacka och fräs grönsakerna. I med kryddorna. På med kokosmjölken, koka upp och servera.

Nu ska jag äta!!

Därefter ska jag skriva ett kort arbete, gå igenom vad jag ska redovisa imorgon och kanske hinna plugga lite på vad zombiekursen egentligen handlar om.